Arkadaşlar öncelikle kripto piyasasında yapılması gereken en önemli şey çok iyi bir kasa yönetimidir. Bunu yapmadan işlem yaparak kazanabilirsiniz bir süreliğine .. Kripto piyasası çok riskli her an her şey olabilir ve biz kahin değiliz, her şeyi öngörmemiz imkansız. İşlemlerimizin başarı oranı 10/8 olmasına rağmen kasayı iyi yönetmeden analizlerimizi değerlendirmeniz bile ciddi risk oluşturuyor arkadaşlar.
Biz hepinize EN AZ %20 nakit bulundurmanız gerektiğini öğretmiştik fakat gördüğünüz gibi daha fazlasına da ihtiyacınız olabiliyor. Uzun ve orta vade analizlerimize kasanızın büyük bir bölümü ile girmek işi yine yokuşa sürüyor yapılmaması gereken davranışlar bunlar.
Kasa yönetimini düzgün yapmadan büyük miktarlar oynayarak 1 defa kazanabilirsiniz 2 defa da kazanabilirsiniz ama bir defa terse kalmanız sizi kitleyecek ve diğer fırsatları değerlendirmenize engel olacaktır.
Kripto para kazanma yolları
Peki nasıl yapıyoruz bu kasa yönetimini, ilk olarak en az %20 nakitimiz bulunuyor. Alım yaparken kademeli şekilde alıyoruz, mesela 100 dolarlık bir alım gerçekleştireceğiz. İlk olarak 50 dolara alabiliriz sonra 25-25 şeklinde yönüne göre ekleme yapabiliriz.
Olası bir çöküş eğer kasanızdaki parayı iyi dağıtmışsanız sizi etkilemeyi bırakın, fırsata dönüştürür. İsterseniz kasanızın sadece %50 si ile oynayın %50 nakit tutun, isterseniz %70 ile oynayın %30 nakit tutun tamamen bu sizin ne kadar riski göze alabileceğinize bağlı. EN AZ %20.
Güvenilir küçük adımlar, sürekli alınan risklerden çok daha güzel kazandırır arkadaşlar. 5-5-5 kazanın ama gidip tüm parayı tek coine koyup kitlemeyin kendinizi. 3 coine koyupta kitlemeyin kasanızı yapmayalım lütfen.
Ve son olarak asla ve asla tüm kasamızı bir coine koymuyoruz lütfen unutmayın. Anlık trade için de yapılmamalı kumara giriyor bu yapmayalım.
Arkadaşlar bu konunun içerisinde BTC, BNB ve ETH paritesinde işlem yapmanın USDT paritesine göre farkını anlatacağım, manuel stopa ve mum kapanışlarına değineceğim.
Btc paritesinde işlem yapmak aynı USDT paritesinde işlem yapmak gibi aynı mantıkta. Amacımız elimizdeki BTC miktarını arttırmak. Aynı şey ETH, BNB pariteleri için de geçerli. Aklınızda muhtemelen bu soru oluşacak. BTC paritesinden verilen işleme USDT paritesinde girilir mi? Biz analizimizi BTC paritesi üzerinden hesaplıyoruz ve bu USDT deki kazançla örtüşmeyebilir bu yüzden BTC paritesinde yapılan analizde gidip USDT ile giriş yapmayınız.
Peki ne zaman btc paritesinde alınan coinin kazandırdığı % lik usdtdeki coinin kazandırdığı %liğe denk olur? İkisi de aynı oranda artmalı hem btc paritesindeki coin hem de btc ancak böyle USDT deki artışa denk olur.
Btc paritesinden aldığımız coin artış yaşar ama btc düşerse bizim kazancımız düşer çünkü elimizdeki btcnin değeri düşmüştür, aynı mantık ETH BNB paritelerinde de geçerlidir.
Herhangi bir pariteden işlem yapmak istiyorsanız ilk önce o pariteyi satın almalısınız. Mesela PERL/BTC için ilk btc alımı yapmalısınız ondan sonra o BTC ile PERL alabilirsiniz.
Şimdi gelelim manuel stop olayı ve mum kapanışlarına, manuel stop bizi iğnezede olmaktan kurtarır. Biz manuel stopu volatilitenin çok yüksek olduğu durumlarda kullanıyoruz. Manuel stopu uygulamak için genellikle saatlik kapanışlara bakarız. Bu kapanışları mumlar ile takip ederiz.
Yeşil mumların kapanış fiyatına üstten, kırmızı mumların kapanış fiyatına alttan bakabilirsiniz
Kripto Para Psikoloji
Psikoloji eğitimde en önemli şey duygularımızın kendi hamlelerimizin önüne geçmesini engellemektir. Daha iyi anlamanız için kurallar olarak sıralayayım size:
1- ASLA ama ASLA tüm paramızı tek coine yatırmıyoruz, bu bizim psikolojimizi çok kötü etkiler hata yapmamıza neden olur.
2- Kasamızı EN AZ 5e bölüyoruz arkadaşlar, bu sizin koyabileceğiniz maksimum para olmalı.
3- Kenarda her zaman +%20 nakit tutuyoruz. (%30-%40 arası idealdir). Böylece düşüşleri vahşet görmek yerine alım fırsatı olarak göreceksiniz :).
4- Stop-loss koyacaksanız ekrandan uzaklaşabilirsiniz arkadaşlar. Stop-loss emriniz varsa ve bunu izliyorsanız bu sizi ha patladı, ha patlayacak diye strese sokar, siz zaten o stop-lossu en akıllıca yere koymuşsunuzdur rahat olun.
5- Büyük düşüşlerde dead cat bounce dediğimiz son bir yükselme olur. Siz o düşüşü izlerken bu nereye gidiyor battık deyip en dipten satıyorsunuz. SATMAMAYA çalışın, yükselince elinizden çıkarmak isterseniz çıkarabilirsiniz. Tekrar ediyorum en dipten vermeyin malınızı.
6- Kripto piyasası sürekli yukarı aşağı hareket edecek arkadaşlar bunu normal karşıladığınız zaman kendinizi daha rahat bir şekilde bu piyasayı izliyorken bulacaksınız.
Bu yazıyı ders niteliğinde değerlendirebilirsiniz. Herhangi bir yatırım tavsiyesi değildir. Sadece aşağı yukarı çok yönlü oynayan bu para piyasasını iyi yönetmeniz için yazılmış bir makaledir.